logo_lezeci11

Vzrejna hiša Lipicancev Barbana
Peternel Janez in Nina, Globoko 2a , 4240 Radovljica
 041-312-326 - Nina, barbana@siol.net

Štirivprega lipicancev slovenske reje, tem času potuje iz nemškega Heidecka (Bavarska, blizu Nürmberga) čez Avstrijo in Italijo v Slovenijo, na Gorenjsko. Zakonca Ute in Andreas Matern sta se na 674 km dolgo pot, ki bo predvidoma trajala 23 dni, odpravila brez spremstva s štirimi lipicanci slovenske reje.

Vsi konji, ki peljejo to vprego, so bili izšolani v Sloveniji pod taktirko g. Brinjovca (obe kobili) in g. Tavčarja (oba kastrata). Konji so vpreženi z angleškimi komati klasične izdelave (pri katerih je vse oblazinjenje polnjeno s slamo), ki so bili narejeni oziroma obnovljeni in po meri prilagojeni posameznim konjem in so po mnenju zakoncev Matern za tak podvig najprimernejši. Na to izjemno in dolgo pot se vsi skupaj pripravljajo že od poletja 2011, ko se je zakoncema Matern porodila ideja za to potovanje.

Prihod v Slovenijo
Štirivprega bo v Slovenijo prispela 26. maja. Nekateri člani KK Špik bodo s konji odšli zakoncema Matern nasproti in ju pričakali že v Italiji ter ju spremljali do mednarodnega mejnega prehoda Rateče, kamor bodo predvidoma prispeli ob 15. uri. Na mejnem prehodu bo pripravljen slavnostni sprejem in štirivprego slovenskih konj zakoncev Matern bodo pozdravili župan Kranjske gore ter drugi slavnostni govorniki.
Po sprejemu na mejnem prehodu Rateče se bo štirivprega zakoncev Matern odpravila skupaj s konjeniki KK Špik proti domačiji Rasinger v Podkoren, kjer bodo konje sprejeli v oskrbo prvi dan bivanja v Sloveniji. V neposredni bližini, na prireditvenem prostoru športnega društva Vaniše Podkoren, pa bo nemška gosta in druge povabljene pričakal banket, kjer se bo sprejem nadaljeval nekoliko manj formalno ob glasbenem programu ansambla Zgornjesavci.

Pot po Gorenjski
Naslednji dan bo pot v spremstvu konjenikov vodila do Mojstrane, kjer se bodo ločili in lipicanska štrirvprega bo pot nadaljevala samostojno do Radovne, kjer bo druga slovenska postojanka na tej dolgi poti iz Bavarske. V Radovni bodo konji nastanjeni na turistični kmetiji Pr' Psnak.
Tretji dan bodo edinstveno lipicansko štirivprego iz Radovne proti Žirovnici spremljali konjeniki KK Stol z več vpregami. Člani KK Stol sicer tradicionalno enkrat letno organizirajo izlet do Radovne in nazaj v Žirovnico in letos so se odločili izlet združiti s prihodom gostov iz Nemčije. V Žirovnici bodo prav tako pripravili večji sprejem in tako počastili prihod lipicancev v domovino. Še isti dan pot vodi v spremstvu g. Janeza Peternela naprej proti Globokem, do Vzrejne hiše Barbana, kjer je končni cilj te dolge, naporne in edinstvene poti.

Po počitku temovanje
V Globokem si bodo tako konji kot tudi zakonca Matern lahko odpočili. A le nekaj dni po njihovem prihodu bo 1. junija bo v Globokem organizirana velika prireditev s tekmovanjem v vožnji vpreg za Pokal Slovenije in na tej prireditvi se bosta Ute in Andreas Matern še zadnjič predstavila Sloveniji s svojimi štirimi izvrstnimi lipicanci slovenske reje.

Pomen projekta za Slovenijo
Slovenci smo rejo lipicancev po drugi svetovni vojni obnovili praktično iz nič. Od 179 konj, ki so jih Nemci leta 1943 odpeljali iz Lipice v Hostau na Češkem, se jih je po vojni v Lipico vrnilo le 11. Lipica je takrat pridobila še nekaj konj iz drugih kobilarn nekdanje Jugoslavije in počasi se je reja lipicancev začela obnavljati z le 23 konji. Že v 70-ih letih prejšnjega stoletja je dosegla zavidljivo kakovost, ki je do sredine 80-ih let še naraščala in ta kvaliteta se je kljub tegobam gospodarske krize obdržala vse do danes. Konec 80-ih let pa se je na Slovenskem začela razvijati tudi zasebna reja lipicancev, ki od leta 1991 organizirano poteka v okviru Združenja rejcev lipicanca Slovenije (ZRLS) in že ves čas močno sloni na rejskem delu državne Kobilarne Lipica in je v zadnjih letih že večkrat dobila priznanje tudi zunaj meja Slovenije.
Takšen podvig, kot je pot zakoncev Matern, vsekakor zahteva vrhunske konje, tako po poreklu kot tudi individualni kvaliteti in konji zakoncev Matern, ki so plod slovenskega konjerejskega znanja, to vsekakor so. Zato ta projekt, ta podvig vsekakor zasluži vso pozornost slovenske javnosti in Slovenije.
Podobna lipicanska vprega je nazadnje potovala z Dunaja čez Trst v Lipico davnega leta 1980 ob 400-letnici naše slavne kobilarne, zato je letošnji projekt zakoncev Matern posebej velikega pomena za slovensko konjerejo, rejo lipicancev in tudi širše za našo domovino. Je dokaz izjemnega dela slovenske konjereje.

Okvir
Konji, ki peljejo to izjemno odpravo, so:
- 415 Siglavy Slavina, kastrat, l. 2004 (Pepe), rejec g. Pestotnik
- 304 Siglavy Capriola, kastrat, l. 2002 (Jože), rejec g. Bajda
- 577 Bonadea XLV, kobila, l. 2007 (Bona), rejec g. Peternel
- 327 Betalka VII, kobila, l. 2002 (Betalka), rejec g. Marolt

Sandi Vodnik

Kontakt

Peternel Janez in Nina
Globoko 2a , 4240 Radovljica

041-312-326 - Nina

barbana@siol.net