logo_lezeci11

Vzrejna hiša Lipicancev Barbana
Peternel Janez in Nina, Globoko 2a , 4240 Radovljica
 041-312-326 - Nina, barbana@siol.net

Arhiv novic

Donacija konja 2009

V marcu smo fundaciji Nazaj na konja podarili enega svojih boljših konj 367 Favory Barbana. S tem smo hoteli pokazati razumrvanje za vedno večje potrebe otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po stiku s tem plemenitim bitjem. Lipicanec je še posebno primeren konj za opravljanje terapij, saj kot nam je povedala hipoterapevtka Metka Demšar je beli konj še posebno primeren, saj ga ti otroci bolje spremljajo, hkrati pa mora konj stoodstotno sodelovati, ubogati vodnika in hkrati prenašati terapevta ter varovanca na hrbtu.

DSC_5839 

Lipicanec je znan po svojem dobrem karatkterju in dobrim sodelovanju s svojim lastnikom. Konja sta prevzela Alexander Saša Goljevšek in Metka Demšar, zraven pa je prišel tudi mali Nejc, ki je z veseljem sprejel svojega konja, ki ga bo prihodnje lahko jezdil.
Več o fundaciji Nazaj na konja: http://www.nakonju.si/

 


 

Razstava slik 2008

Že tretje leto zapored smo svojo bogato dejavnost nadgradili z razstavo fotografij in slik lipicancev. Tokrat sta svoje izdelke razstavila Maja Finec in Milan Malovrh, z dvema slikama pa se jima je pridružila tudi Ga. Ropret. Za prijetno vzdušje smo poskrbeli z zakurjenimi sodovi, povabljene goste pa so obkrožale bakle, ki so dajale prijetno božično vzdušje. Kot se za gostitelje spodobi pa smo poskrbeli za toplo kuhano vino in domačo gorenjsko ockvirkovco in zaseko s kuhanim želodčkom. Med govori je bil predstavljen video v vožnji dvovpreg, kjer so bili prikazani kratki povzetki tekmovalcev, med njimi tudi aktivni člani ZRLS-ja. Po uradnem delu so si povabljeni ogledali fotografije ljubiteljskega fotografa Milana Malovrha, ki je imel razstavljene kar v hlevu, kjer so svoje čare pokazali tudi lipicanci v boksih. V »konjski sobi« pa sta svoje slike predstavljali Maja Finec, ki je tudi članica ZRLS-ja in slikarka iz bljižnje okolice ga. Ropret, ki je razstavljaja svoji dve sliki.


Da slike niso visele le na stenah jih je Janez Peternel podaril v znak zahvale za pomoč pri urisničevanju svojih ciljev najbolj prizadevnim: Boštjan Brinjovc, Vrhovnik Robert, Igor Ujčič in Jože Podlipnik. Z razstavo bi radi na Vzrejni hiši Barbana poudarili kako pomembno je, da se družimo, saj bomo le s skupnim delom dosegli kvalitetno in priznano rejo lipicancev v privatni reji v Sloveniji.


Lipica -CAN-
Tekmovanje v vožnji vpreg 2.-4.10.2008

Kobilarna Lipica je tako kot že lansko leto, zopet priredila tridnevno tekmovanje v vožnji eno- in dvovpreg z mednarodno udeležbo. Na tekmovalni progi v Lipici so poleg domačih nastopile tudi vprege s Hrvaške, Slovaške, Madžarske in Avstrije ter Romunije.
Prvi dan so tekmovalci nastopili v dresurni vožnji, drugi dan v maratonski vožnji in tretji dan v spretnostni vožnji. Odprto prevenstvo je bilo organizirano v vožnji težje (CAN-A) in srednje težke kategorije (CAN-B).
Nastopil tudi Janez Peternel. Na prevenstvo je šel prvič s 4 konji.233 Lipico IV in 211 Betalko XXVII je vozil sam v srednje težki kategriji, 286 Neapolitano Slavina XIX in 178 Slavino XXI pa je vozil izkušeni voznik Boštjan Brinjovec iz Mozirja v težki kategoriji (CAN A).


Janez Petrnel z Lipico in Betalko

Prvi dan je bil za Janeza, ko je nastopil v dresurni vožnji ne ravno najboljši.Osvojil je 4. mesto. Drugi dan je bila na vrsti maratonska vožnja. Z lipicanskima kobilama Betalka in Lipica je najhitreje prevozil progo in osvojili 1.mesto. Tretji dan pa je v spretnostni vožnji osvojil 2.mesto in tako v skupnem seštevku vseh treh voženj pristal na 2.mestu.

Janez Petrnel z Lipico in Betalko

Boštja Brinjovc pa je med močnejšo konkurenco osvojil skupno 11.mesto.
Prvi dan je v dresurni vožnji dosegel 13.mesto, drugi dan je na maratonski preizkušnji dosegel 9. mesto in zadnji dan v spretnostni vožnji dosegel 11. mesto.

Boštjan Brinjovc z Slavino in Neapolitano Slavino

Ker je vzporedno to bilo tudi državno prvenstvo je tako postal državni prvak Mitja Mohorčič, drugouvršečni Miha Tavčar in tretjeuvrščeni Boštjan z N.Slavino in Slavino.
V nedeljo, ko je potekal dan odprtih vrat pa smo se uspešno predstavili na osrednjem hipodromu kobilarne. Nastopili smo v »pas de deux« oziroma zrcalni sliki, skupaj z ostalimi mojstri vpreg ter člani Združenja Lipicancev Slovenije.
Poleg so nastopili še: Pihalna Godba, , Čikoši iz Madžarske, pod sedlom so se predstavili lipiški jahači, pa predstavitev matične črede, plemenskih žrebcev, pozdrav direktorja kobilarne Matjaža Pusta....


Revija Horses Slovenija


Meseca marca je v Sloveniji prva številka revije HORSES (vse o konjeništvu ).Kot pravi glavna urednica in založnica Sibil Slejko je revija po prvem izidu požela veliko zanimanja.S.Slejko si želi, da bi kvalitetno in strokovno prikazala ta prelepi svet konjeništva v vsej polnosti in razsežnosti, tako ljubiteljem kot tudi občudovalcem.«Predvsem želim pokazati ves trud in predanost,ki ju slovenski ljubitelji konj vlagamo na področju konjeništva, ter poudariti, da smo pri tem lahko tudi zelo uspešni«.(S.Slejko, revija Horses).

Ob izidu julij/avgust smo sodelovali tudi mi.Skupaj z S.Slejko smo posneli nekaj fotografij za »Veliko več kot samo jahalni škornji«. Pred Hotelom Grad Podvin smo s Viktorjansko kočjio pozirali skupaj z Damo v Jahalnih škornjih De Niro Boot Co.

Več o reviji.....Horses Slovenija

 


 

CSIO Lipica 2008
Pokal –slovenije in državno prvenstvo v preskakovanju ovir Jump and Drive

 

Po 28 letih se je na prenovljenem hipodromu zbrala elita jahačev, ki jim je preskakovanje ovir bolj razburljivo kot dresurni liki v maneži.Turnirja so se udeležili tekmovalci iz 13 držav skupaj z 233 konji. Da pa so organizatorji popestrili mednarodno tekmovanje, pa so v premoru pred največjo tekmo sporeda, popoldansko veliko nagrado Slovenije organizirali malo tekmo JUMP and DRIVE, kjer smo sodelovali tudi mi.

Najprej so jahači opravili z parkurjem, razjahali konja in čimhitreje pritekli do kočije, ki jih je čakala na drugi strani parkurja.
Skupaj z kočijažem sta odpeljala spretnostno vožnjo med stožci in ovirami.
Skupaj z jahačem se je prvi popeljal Janez z Betalko in Lipico, drugi pa še Boštjan Brinjovc z Neapolitanom Slavina in Slavino.Hitrost in spretnost tako jahačev kot tudi voznikov je bučno spremljalo občinstvo z glasnim navijanjem, ki so ob sončnem vremenu v Lipici pripomogli k dobrem razpoloženju vseh prisotnih.


Dan Lipicanca na Bledu 2008

Tako kot vsako leto, je tudi letos Združenje Rejcev Lipicanca Slovenije (ZRLS), v sodelovanju z kobilarno Lipica in krajevnimi občinami, počastilo dan 19.maja, ko je leta 1580 karantanski nadvojvoda Karel II od Tržaškega škofa kupil posestvo Lipica in je tako postala Slovenska last.

To leto so se lipicanci že drugič predstavljali ob Blejskem jezeru in improvizirani maneži.Tu so se v skoraj triurni elegantni predstavi pričarali pravo belo pravljico.
Mi smo se predstavili z maratonsko kočijo s konjem 178 Slavina XXIX in njenim bratom 286 Neapolitano Slavina XIX, ter z Viktorjansko kočijo, ki sta jo vozili 211 Betalka XXVII in 233 Lipica V.

Polega nas se je predstavilo še veliko članov in rejcev ZRLS-ja, Policijska enota Slovenije, trojica Slovenske vojske, tuji gosti, štirivprega Kobilarne lipica...Po končane nastopu v maneži se je dogajanje prestavilo ob promenado pri Blejskem jezeru, kjer so vsi nastopajoči paradirali ob slavnostni povorki.

 


Obisk prijateljev

Kot vsako leto sta nas tudi letos obiskali dragi prijateljici in ponosni lastnici naših konj Stefanie Mrodzinsky in Bettina Rutzen.Seveda sta nam prinesli polno slik svojih ljubljencev.Stefanie je lastnica 368 Favorya Barbane II in Bettina 435 Barbane IV.

Ob tem bi se jima zahvalili za darila, slike in veliko spodbudnih besed.
To je največ kar si lahko rejci želimo.Zadovoljni kupci!

 

  

Prešernov Dan Kranj 2008

 

 Ob kulturnem prazniku se spominjamo našega največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, ki je zadnja leta svojega življenja preživel v Kranju, kjer je zaradi bolezni 8. februarja 1849 tudi umrl. Spomin nanj pa je v Kranju še zelo živ.Že nekaj let zapored Zavod za turizem Kranj prešernov praznik obeleži s Prešernovim semenjem. Tokratni dogodek je bil poln kulturnega programa: recitali, nastopi gledaliških in folklornih skupin, festival lajnarjev, prevozi s kočijo, predstavitve starih oblačil, … Poseben čar pa je ulicam dalo lepo vreme, ki je na plano zvabilo mnogo ljudi.

 


 

TEKMOVANJE V DVOVPREGAH 2008


1.V letu 2008 smo se odločili, da naše konje preizkusimo v tekmovanju dvovpreg. Že na prvem tekmovanju, ki je potekalo na Barju v okolici Ljubljane smo se uvrstili na 3.mesto.(v disciplini spretnostne vožnje.


Več o pravilniku in pogojim za tekmovanje v dvovpregam si lahko preberete na strani konjeniške zveze Slovenije

 


 

Dedek Mraz v Piranu 2007

 

V Božičnem času smo s kočijo vozili Dedka Mraza in Snežinko.Zapregli smo nov par kobil ki smo jih kupili septembra 2007.Betalka in Lipica.
Ob večernih urah smo med Piranom in Portorožem vozili Dedka Mraza, ki je pridnim otrokom delil bombone.

 


 

Razstava Lipicanec za vse oči 2007

 

V decembru smo priredili razstavo slik in fotografij. Svoja dela so predstavili članica Združenja Lipicancev Maja Finec, fotograf Milan Malovrh in Polona Šarc.
Ob tem dogodku smo tudi otvorili nov hlev, kjer imamo prostora za 4 konje.

 


 

Kasaški derbi Stožice 2007

Na kasaškem derbiju smo vozili goste in sponzorje dirk med defileji s kočijo Viktorijo pod vajetmi Peternel Janez in sovoznika Boštjana Brinovca.

Kasaške dirke Brdo September 2007

Na kasaških dirkah nismo tekmovali, smo pa vozili goste in sponzorje dirk med defileji.V marathonski kočiji smo skupaj z nekaterimi rejci lipicancev predstavljali Združenje rejcev Lipicanca Slovenije.
Pod vajetmi Janeza Peternela in sovoznika Leona Šparovca, sta se Slavina in Neapolitano Slavina odlicno predstavila vsem ljubiteljem konj.

 


 

Izlet v Radovno Avgust 2007

LIPICANCI NAS ZDRUŽUJEJO

Da bi malo popestrili poletne dni tudi z lipicanci, smo v nedeljo 15.avgsta organizirali izlet z dvovoregami iz Globokega v Radovno..Ideja se je porodila v lepih soncnih dneh, saj se rejci Lipicanca srečujemo le ob kakšnih občnih zborih in na dnevu Lipicanca.Tako pa smo želeli da se še malo prijateljsko družimo in izmenjamo kakšen konjski nasvet.


Tako so se nam na izletu pridružili Robert Vrhovnik in Boštjan Brinjovec z kobilama L 211 Betalka XXVII in 233 Lipico IV., Miha in njegov oce Janez Tavcar iz Povirja z mladima žrebcema Siglavy Capriola in Siglavy Slavina, in seveda organizator Janez Peternel z konjema 178 Slavino XXI in njenim bratom 286 Neapolitano SLavina XIX in ostali ljubitelji konj.


Izlet se je začel v Globokem in se nadaljeval po stranskih poteh mimo Bleda.Do Radovne so bili vključeni postanki, V Radovni pa je konje pričakal zelen pašnih, voznike pa kosilo, kjer so skupaj preživeli nekaj uric proste nedelje.

 


 

Večno Mladi Fantje
Radovljica Avgust 2007

Kot vsako leto smo se tudi v zadnjem avgustovskem vikendu udeležili povorke Večno Mladih Fantov Radovljice.Dogodka smo se udeležili z lastno kočijo Viktorijo, v katero sta bila vprežena Slavina in Neapolitano Slavina, pridružil pa se nam je tudi mladi rejec Miha Tavcar z svojima mladima žrebcema v vpregi marathonske kočije.V ospredju pa je jahala Angelika Pristov v baročnem stilu z kobilo Monteauro.

 


 

Dan Lipicanca - Brdo 2007


20.maja smo praznovali dan Lipicanca, ki ga vsako leto prireja Združenje rejcev Lipicanca Slovenije, skupaj z Kobilarno Lipica.

Mi smo se ga udeležili z tremi konji.
Za prvo tocko sta nastopila Angelika Pristov z kobilo Monteauro in Janez Peternel z kobilo Slavino v Barocnem stilu.Nato sta se predstavila konja Slavina In Neapolitano Slavina v dvovpregi s kocijo Viktorija.

Nazadnje se je še enkrat predstavila kobila Monteaura v enovpregi z maratonsko kočijo, pod vajetmi Janeza Peternela.

 


 

Vozili smo
predsedniškega kandidata 2007

V aprilu smo vozili predsedniškega kandidata Jožeta Andreaša skupaj z Don Corleonom.

Nakup konja V Kobilarni Lipica Neapolitano Slavina

V aprilu 2007 smo v Kobilarni Lipica kupili čistega brata Slavine, s katerim vozimo dvovprego.
Za nakup smo se odločili saj se skupaj zelo ujameta in sta z estetskega videza zelo usklajena.Z njim smo se že predstavili na dnevu lipicanca na Brdu.Zelo smo veseli da se lahko brata Slavina in Neapolitano Slavina lahko skupaj paseta na pašnikih in vozita kočijo.

 


 

Žegnjanje konj v Gorjah 2007

 

Aprila smo se udeležili že tradicionalnega žegnanja konj v Gorjah z dvema konjema.Tokrat malo drugace in sicer v Barocnem stilu.Na konju Monteaura z Angeliko Pristav in kobilo Slavino z Janezom Peternelom.

 


 

Prodaja konj na Poljsko 2007

 

 Začetek novega leta se je za nas začel uspešno, saj smo januarja prodali dva konja na Poljsko. 408 M. Barbana, domače reje in 416 M. Monteaura, lastnika G. Dežmana. Konje bodo uporabljali za dvovprego.

Še naprej se bomo trudili za kvalitetno rejo, ki je v tujini zelo iskana in cenjena.

 


 

Štefanovo v Žirovnici 2006V Žirovnico smo šli s kobilo Barbano II, ki jo je jahala Kaja Pohar, Montauro, ki jo je jahala Maruša Ježek in kobilo Slavino, ki jo je jahala Teja Strainar.

 


 

Razstava slik Polone Šarc 2006 Tokrat smo predstavili Lipicanca nekoliko drugače.
Z razstavo slik Polone Šarc na temo konj Lipicanec. Dogodek se je odvijal 29.12.2006 v prostorih Vzrejne hiše Barbana.
Razstavljene slike so naprodaj, ki si jih lahko pogledate tukaj.

 


 

Božičkova kočija v Portorožu 2006Med Božičnimi prazniki, smo v sodelovanju z Turističnim društvom Portorož, vozili Božička med Portorožem in Piranom. Najbolj so ga bili veseli otroci, saj je z kočije delil čokolatine in bombone. Prijetno so bili presenečeni tudi domačini in vsi mimoidoči.

 


 

Tečaj vožnje s kočijo 06

V Lipici se je 26.11.2006 Janez Peternel udeležil tečaja vožnje kočije.Tečaj je obsegal osnove učenja Achenbach- sistema, vožnjo v praksi in teoretični del.
Tečaj je vodil prof. Franz Ellendorff, trener A nivoja, pri Konjeniški zvezi Nemčije z mednarodno trenersko licenco III. stopnje.

 


 

Snemanje reklame v Ljubljani 06

Začetek oktobra je vzrejna hiša Barbana sodelovala pri snemanju Mobitelove reklame, z lipicansko kobilo 178 Slavino XXI.

Za nas rejce je bil to velik izziv. Slavina se je v tej vlogi odlično predstavila. Navdušen je bil tudi režiser, saj nas je povabil k sodelovanju še ene Mobitelove Reklame, ki jo trenutno lahko zasledimo na televiziji.

 


 

Žegnanje Gorje 06

V Gorje smo odšli 23.4.
na žegnjanje konj - Jurjevo.

Sv. Jurij je pomemben tudi za konje saj je med
Slovani nadomestil pomembno pomladansko božanstvo, čigar zasluga je bila, da je narava vsako leto spet ozelenela, da so posevki oživeli in da je mogla živina spet na pašo. Tako je razumljivo, da je Jurjevo postalo tudi pastirski praznik.
Povorke smo se udeležili z dvovprego (Moneauro in Slavino), z žrebcem 367 Favory Barbano in Žrebcem Get Boyem.

 

Snemanje reklame v Ljubljani 06

V samem centru Ljubljane smo v oktobru sodelovali v snemanju reklame.
Za našo lipicanko je bila to zelo zanimiva izkušnja. Udeležili smo se je s kobilo Slavino, ki sicer pelje kočijo.

 

 

 

 

 

 


 

Dan Lipicanca 06 Lipica

Dan lipicanca in Dnevi odprtih vrat v Lipici 2006.


Udeležili smo se jih z dvovprego Monteauro in Slavino, kjer sta vozili Viktorijo, ter kot enovprego z Slavino, ki je bila vprežena v marathonsko kočijo in jahali z Žrebcem Favory Barbana 367.

 


 

Dan Lipicanca 05

 


 

Dogodki na dan Lipicanca na Bledu 22.05.2005

Ob 435 letnici je na Bledu 22. maja 2005 potekal dan lipicanca.

Udeležili smo se ga z lipicanci iz vse Slovenije, tako iz privatne reje kot tudi iz kobilarne Lipica. Prišli so tudi Iz Madžarske, Avstrije in Češke, kjer so se vsak posebej predstavili v maneži.


Dneva smo se udeležili s tremi plemenskimi kobilami.

Barbana 11, 223 Barbana II in 196 Barbana I. Predstavili smo se pod sedlom. Po končani prireditvi v maneži smo se vsi udeleženci udeležili povorke okoli Blejskega jezera.

 


 

Štefan 05

Kot vsako leto smo se tudi 25.12 udeležili povorke na Štefana.

V Sloveniji se ga praznuje saj velja sv.Štefan za zavetnika konj.
Udeležili smo se ga v Žirovnici. Čeprav je padal sneg je bilo vzdušje čudovito.
Na povorko smo se odpravili v zapravljivčku s konjema Monteauro in Slavino.

 

 

 

 

 

 


 

Otvoritev hleva 05

Sredi avgusta smo otvorili prenovljen hlev s 7 sodobnimi boksi.

Ob tej priložnosti pa smo predstavili tudi Kočijo Viktorijo, ki smo jo kupili.Povabljeni gosti so se lahko peljali na krajšo vožnjo, kasneje pa se podprli ob prigrizku.


Med govorniki ki nas podpirajo, je bil tudi župan občine Radovljica g.Janko S.Stušek, takratni žal sedaj že pokojni direktor kobilarne Lipica Rajko Vojtkovszky,predsednik srbskega konjeniškega kluba Valjevo Ljubiša Aleksič in drugi.Vsem se za izrečeno podporo zahvaljujemo.

 


 

Krajevni praznik Mošnje 2004

 

Konec julija 2004 smo se udeležili 850 letnice župnije Mošnje.
Mimo cerkve smo v povorki jahali s 3 kobilami.

Skupaj z nastopajočimi je lipicanec popestril lep poletni dan, ki se ga je udeležil tudi Ljubljanski škof Kvas.

Kontakt

Peternel Janez in Nina
Globoko 2a , 4240 Radovljica

041-312-326 - Nina

barbana@siol.net